.

4 mai 2012

Căpşunarul şi mafiile

Am văzut eu un documentar

Japonejii sunt prea înaintaţi. Am văzut un documentar făcut de italienii de la Rai cu ăia din Yakuza. Spre deosebire de basmele cu Mafia, ăştia de la Yakuza mi s-au părut mult mai interesanţi. Dacă italienii se cacă pe ei că sunt ăia misterioşi, că omerta, că acid şi alte din astea când toată lumea ştie că serviciile secrete stau în spatele lor şi îi asigură, la japoneji (li se mai spune şi japonezi) e mai pe faţă, mai cinstit. Acolo ştie toată lumea cine e Yakuza, cu ce se ocupă, cine le ţine spatele, faţa şi lateralele.

Ce m-a şocat în documentar nu a fost faza cu lumea care nu se agita deloc pe marginea subiectului, ci un episod cu nişte miliţieni de-ai lor! Ăştia de la Rai umblau cu un boss din ăsta local care-i plimba peste tot şi le arăta prin Tokyo cum stau treburile. I-a dus mai întâi la un punct de informare pentru curve! Gratuit! Intrai într-un birou plin de monitoare pe pereţi şi acolo era un japonez (tot yakuz din ăla de-al lor) care te întreba: "Ce doriţi, blondă, brunetă, roşcată, sadomaso, lesbi, asistentă medicală, profesoară...?". Tu practic răspundeai şi practic, după aia, apăreau pe monitoare tot felul de bunăciuni locale în funcţie de dorinţele exprimate! Un fel de lampă a lui Aladin hi tech în materie de curve! Tu alegeai şi yakuzu îţi explica unde o găseşti pe aleasa inimii, la ce bar, ce număr de telefon, email, Facebook, Twitter, Pinterest... M-am cam întins cu subiectul ăsta, nu-i aşa?

Bun, deci după aia i-a dus pe ăştia la băut. Ca să ajungă la băut a făcut ăla o întoarcere cu Mercedesul pe linia continuă de nici la taximetrişti n-am văzut aşa ceva. A parcat în faţă la bar şi au apărut doi gabori! Hopaaa, am zis să vezi amendă! Un rahat, i-a luat yakuzoiul pe gabori la ceartă, frate! Că ce treabă au ei cu întoarcerea pe linie continuă, că să-şi vadă de treabă şi să se ducă să prindă hoţi nu să se ia de lume aiurea! În filme artistice poliţaiul scoate pistolul şi îl arestează pe nesimţit, nu-i aşa? Eh, ăsta fiind un film documentar gaborii s-au întors şi au plecat. Explicaţia a dat-o tot yakuzoiul: gaborii din Japonia au propria lor mafie, cu afaceri şi interese care, dacă vă vine să credeţi, fac de multe ori concurenţă celor din Yakuza!!! Deci pe faţă nene, nu ascuns ca la imbecilii de europeni care încă trăiesc cu speranţa că miliţia vine şi îi protejează în caz de ceva... Acolo scrie pe bune pe maşinile miliţiei Protecţie şi ce rahat mai scrie, pentru că ăia chiar protejează pe bune ceva: propriile business-uri!

Mai voalat, boss-ul a explicat şi că politicienii au cam acelaşi tip de asociere, dar se vede treaba că nu-şi puteau scoate ochii prea mult cu ăia pentru că nu a dezvoltat subiectul. Intraţi în bar i-a îmbătat criţă pe reporterii de la Rai. Iniţial ăia au refuzat să bea săracii, dar le-a explicat un yakuzic mai mic că nu e ok să-l refuzi pe boss când îţi oferă ceva! Aşa că italienii, mai mult de frică decât de poftă, au băut până dimineaţă...

Cam asta e. Boss-ul yakuz a mai explicat (fără nici un fel de problemă) că acum nu se mai apelează la asasini japonezi. Nu, au devenit prea scumpi şi sunt şi foarte meticuloşi. Cică ăia vor să urmărească ţinta vreo câteva săptămâni, solicită decontarea cheltuielilor, vor chitanţă şi factură ca să se scadă pe firmă etc. Aşa că Yakuza la cine credeţi că apelează acum? Exact, la duşmanii declaraţi ai Japoniei de când eram eu mic: la chineji (sau chinezi, cum li se mai spune). Boss-ul explica că asasinii chineji sunt ridicol de ieftini, nu urmăresc nici-o ţintă ci intră efectiv peste ăla indiferent unde e şi-l măcelăresc şi, partea cea mai distractivă, se oferă să-ţi aducă şi dovezi dacă ai nevoie: o mână, un genunchi, un glob ocular, un creier sau cel puţin o fotografie cu ăla făcut bucăţi. Mă uitam la faţa boss-ului şi, băh, i se vedea scârba pe faţă când povestea! Deci vă daţi seama ce fac ăia dacă şi lu' Yakuza i se face scârbă...

În concluzie trebuie să recunoaşteţi că Japonia este prea înainte! La ei e deja ce-o să fie şi la noi în scurt timp dacă lucrurile merg tot aşa. Acolo mafia şi toate chestiunile astea care la noi (adică Europa) doar se speculează prin ziare (dar nu le recunoaşte nimeni) fac parte din normalitate. Lumea ştie cine sunt, cu ce se ocupă, se fereşte de ei, ştie că sunt protejaţi politic, protejaţi de serviciile secrete, ştie că şi politica şi serviciile şi miliţia sunt la fel de "asociate" şi nu-şi mai bate capul. Şi culmea, o duc şi bine şi au şi printre cele mai mari salarii din lume! Probabil că pentru asta îi mai pedepseşte Doamne-Doamne din când în când cu câte un ţunami, un cutremur de gradul 8, dar dacă nu crezi în Dumnezeu cred că e ok... Şi, din câte mi se pare, ei nu cred în Dumnezeu... Parcă în Buda ăla cred ei!


Un comentariu:

puteti si sa injurati daca nu va suparati!