.

6 ian. 2011

Capsunarul si reducerile de costuri


Foto furaciune de pe scienzamarcia.blogspot.com
Sa murim... dar sa ne coste putin!

Ia auziti voi ce zice astazi Il Sole 24 Ore din Italia... bine nu numai ei dar pe astia i-am bagat eu pe noua mea pagina de ziare italienesti! "Pata de petrol care a devastat Golful Mexic anul trecut in urma celei mai grave catastrofe ecologice din istoria Statelor Unite a fost urmarea deciziilor celor de la BP (si a partenerilor lor) de a reduce costurile si timpii de gestiune pe platforma Deepwater Horizon"! Hopaaaa! Pai cum asa? Adica toata vrajeala asta cu reducerea costurilor si cu modelul asiatic e buna numai pentru a arunca in aer platformele petroliere? Pai cum asa? Pai nu trebuia ca prin reducerea de costuri sa facem economia mai smechera? Ia uite frate ca nu e asa! Nu am inventat eu nimic, dar era la mintea oricui stie sa citeasca un ziar ca vrajeala asta nu duce la nimic bun. Stai sa ne lamurim! Eu nu zic ca e buna cealalta vrajeala: consumismul! Nu fratilor! Eu zic doar ca banu' tre sa mearga acolo unde trebuie sa mearga! Adica la unu care lucreaza intr-un domeniu cu grad ridicat de risc trebuie sa-i dai atat lovele cat si sa-i asiguri conditiile de siguranta necesare! Nu sa te duci sa-ti iei chiu7 ca esti patron si angajezi 3 idioti pe 2 lei! Evident ca despre conditii de siguranta nu mai vorbim pentru ca pe unu' care angajeaza 3 idioti la firma proprie inseamna ca nu-l intereseaza nici de firma nici de aia 3! Din pacate in ziua de azi nu mai conteaza!
Vreti sa va zic cum gandeste o companie mare? Si cand zic mare nu va ganditi la BP! Aia deja nu mai gandesc deloc! Ma refer la ceva mai mic... cu vreo 70-150 de angajati! Pai in primul rand daca unu' isi permite oamenii astia inseamna ca are deja un rulaj super tare si deja are manevrele cu Asigurarile, cu Financiarul si cu Ministerul muncii. La ora asta, cand e asa zisa criza, nimeni nu isi permite sa se certe cu unu care da salarii la cateva sute de persoane (ca se pune la familie nu la numarul de angajati). Asa ca smecheru' deja incepe sa faca figuri ca daca ii rupe careva inchide tot si statul se mai incarca pentru vreo 2 ani cu cativa someri! Si uite asa incepe smecheru' sa dea afara toti oamenii vechi si buni (bah daca unu a stat intre 5 si 10 ani intr-o firma inseamna ca era bun la ceva) si se angajeaza capete patrate! De ce patrate? Pai numai un cap patrat poate accepta sa faca o munca periculoasa si fara asigurarea conditiilor si pe bani putini! Carnea de tun nou achizitionata poate crapa linistita pentru ca oricum smecheru' e asigurat! Si daca odata asigurarile te dadeau la rahat daca calcai de prea multe ori pe bec in ziua de azi poti face ce vrei pentru ca si asa nu mai au prea multi musterii. Pai de ce? Pai hai sa va iesplic: de exemplu, unde am lucrat eu, acum vreo 6 ani a fost pierdut un camion din cauza unui sofer mai papagal! Camionul a fost distrus, asigurarile au facut fite si figuri si patronul a albit si a intrat in spital din cauza de inima. Acum 2 ani, acelasi patron devenit smecher intre timp (cu criza nu-i asa?) a pierdut 10 intre camioane si remorci si il durea la basca! De ce? Simplu! Intre timp isi scosese de 2 ori paguba cu imbecilii pe care i-a angajat la juma' de pret si care ajungeau prin spital sau prin mormant pentru habar nu aveau ce inseamna un camion! Ba mai mult asigurarile nici macar nu aveau curaj sa deschida gura in conditiile in care firmele de transport ramase in viata le numarai pe degete! Imaginati-va ca daca la o firma din asta angajatul mai are cat de cat un nume la o firma cum e BP nu are nici macar numar! Probabil se vorbeste de cantitate! Cred ca se intrebau intre ei: bai John cate chile de muncitori au sarit bai in aer?! Cam in economia asta se traieste. Intr-o lume in care personalul si mediul inconjurator sunt mai putin importante decat 2 suruburi sau mai stiu eu ce piesa de schimb! Si asta bineinteles si din cauza miliardelor de fraieri care traiesc pe Planeta asta.
Dar nu trebuie sa va intristati! Uite acum ca s-a marit benzina si motorina inseamna ca o buna parte din castigul firmelor tip BP se va duce pe siguranta si pe marirea salariului muncitorilor! Cum nu? Da unde se duc? S-a marit vanzarea la Ferrari si la yahturi? Pai si asta e un lucru bun! Ferrari e una dintre cele mai sigure masini de pe glob ca e din carbon! Vedeti ca am avut dreptate? Banii se duc pe siguranta!!!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!