6 oct. 2012

Căpșunarul și învingătorii

Binele învinge răul numai în capul nostru!

Primele semnale de alarmă s-au tras prin vară! Deși ciudat, chiar în perioada în care Soarele lumina cel mai puternic au ieșit pe piață primele știri referitoare la criza energiilor alternative. Bine, în teorie era clar că acolo se va ajunge, dar parcă totuși ne doream (cel puțin eu) ca doar o parte din această afacere să fi intrat pe mâna nenorociților. Din păcate se pare că nu a fost așa și totul riscă să se ducă dreacu. De fapt a și început...

Toată șmecheria cu energiile alternative s-a redus la subvenții. Din cauza asta s-au și băgat bani în așa ceva, pentru că scârbele știau că vor câștiga saci cu bani până când se dărâmă șandramaua. Semnalele au existat încă de la început, iar știrile referitoare la infiltrațiile mafiote și alte chestiuni de genul ăsta nu erau deloc puține. Dar valul părea prea mare ca să se oprească în fața câtorva surferi în costum și ghetre.

Alarma a fost lansată de Financial Times, organul de presă al hahalerelor din întreaga lume. Din păcate ce spun ăia se întâmplă, iar dacă a apărut știrea conform căreia urmează o criză a sectorului în America toată lumea s-a conformat. Dacă în America se vorbește despre o pierdere a peste 37000 de job-uri în 2013, nici eolicul și solarul din restul lumii nu stau mai bine. Și dacă vă spun că Suntech a anunțat redistribuirea a 1500 de muncitori și micșorarea producției de panouri atunci vă dați singuri seama despre ce este vorba.

În teorie a fost un vis frumos, în practică cineva ne-a alimentat visul atât cât a fost nevoie să facă niște bani. La asta se reduce totul până la urmă, nu-i așa?! Deja au început rechinii să arunce pe piață rahaturi de genul "mașinile electrice poluează mai mult decât cele pe benzină și motorină", "eolienele și panourile solare iau terenurile agriculturii" și alte prostii din astea. Cât a fost cu subvenții se discuta numai despre acoperirea Saharei cu panouri, despre eoliene prin porturi, despre energie de la valurile mărilor și oceanelor, despre tot felul de chestii. Acum, că nu mai sunt bani pentru subvenții, petrolul și gazele sunt minunate, iar energiile alternative sunt bune doar ca să aibă lumea ce băga pe YouTube ca să facă vizualizări.

Asta e. N-o să ne luăm gâtu' acuma din cauza asta. Stau și mă întreb ce urmează?! Am auzit-o pe aia cu Helium 3, supercarburantul care se găsește pe Lună în cantități enorme! Punem pariu că încep acum niște subvenționări ale zborurilor pe Lună? NU mult, vreo doi-trei ani după care o să apară un articol în Financial Times în care se va scrie despre iminenta criză a zborurilor pe Lună și că, la urma urmei, prostia aia de Helium 3 era bun doar cât să aprinzi o țigară, o banală lumânare de biserică producând mult mai multă energie și căldură...


Criza petrolului e doar la mișto, sper că vă dați seama...