.

2 feb. 2011

Capsunarul si Legea muncii

Sa ma fac patron sau angajat?

Vreau si eu un sfat! Ce sa ma fac eu, acum ca m-am intors la Romania? P'afara nu mai merge nici ca angajat nici ca patron pentru ca la aia s-a cam decis treaba. In Romania se va decide acum, odata cu modificarea Codului Muncii. E foarte simplu de modificat in Romania pentru ca aici sindicatele oricum nu conteaza, iar muncitorii si patronii oricum fac fiecare ce vrea muschii lor... Codu' zice ca o sa-i dea afara mai usor patronu' pe angajatii care o freaca la rece in timpu' programului, o sa fie perioade mai lungi de probă, iar contractele cu durata indeterminată o sa fie la fel de rare ca si ciupercile inainte de ploaie. Pentru treaba asta pe ala care a facut aceste modificari in Codu' muncii din Italia l-au gaurit in cap prin 2002 cu un glonte... de fapt cu mai multe. Pe tip il chema Marco Biagi, iar baietii care l-au gaurit se numeau le Nuove Brigate Rosse desi unii afirma ca in spate au fost sindicatele... La polul opus se afla Anglia unde modificarile le convin de minune englezoilor si in special celor tineri! Cica (nu stiu sigur, dar asa se zice pe la colturile ziarelor) in Anglia cu un contract pe termen determinat castigi mai mult decat cu unul indeterminat si multi tineri aleg tipu' asta de contract ca sa aiba mai multi bani de club!
Problema se pune acum unde se afla Romania? Pai e super simplu: se afla de partea italienilor ca de aia suntem latini nu-i asa? O sa ia modelul de acolo asa cum au facut si pana acum... Adica o sa faca un Cod de patru bani pe principiul "il facem si dupa aia se aranjeaza ei!". Si o sa vezi caterinca maxima pentru ca o sa ia teapa si patronii si angajatii. La inceput patronii o sa se bucure! O sa se bucure pentru ca o sa-i dea afara pe toti aia buni si o sa angajeze toti idiotii! Idioti care lucreaza pe bani putini! Aia o sa faca rahatu' praf dar o sa functioneze pana cand se schimbe iar ceva! De exemplu... legea asigurarilor! Adica o sa zica asigurarile ca daca angajatu' a stricat masina pentru ca e bou sa-si ia adio patronu' de la despagubiri chiar daca a platit Casco! E doar un exemplu nu e obligatoriu in felul asta! In realitate se intampla ca prima data plateste dar de data viitoare asigurarea te costa de 16000 de ori mai mult... In sfarsit. Angajatii buni o sa se care pe unde vad cu ochii sau o sa devina membrii in grupul "tu te faci ca ma platesti si eu ma fac ca muncesc". Lichelele o sa ramana la locul lor pentru ca se schimba doar codul muncii nu si codul limbilor in cur, sau al felatiilor pe sub birou.
O sa existe, bineinteles, si exceptii de la regula. O sa fie cateva societati unde lumea isi va primii drepturile in functie de munca depusa. O sa fie angajati cu salarii mari si foarte mari. Pe astia guvernu' o sa-i prezinte ca exemplu ca Codu' muncii functioneaza, dar o sa uite sa specifice cum si de ce... de obicei astea sunt companii care fac parte din multinationale uriase, fac munci de tipul IT sau consulting rahati cu carnati si cel mai prost angajat al lor este unu care doar ce a terminat a 7-a facultate. Si guvernu' o sa-i zica lu' tanti Maria care ambaleaza conserve de peste la patronu' arab care nu a vazut pesti in viata lui: Vedeti stimata doamna ca prin munca se poate ajunge la salarii mari si la vacante pe Insula Mare a Brailei?
P.S.: Nu am primit nici un raspuns la intrebarea "ce sa ma fac, patron sau angajat?". In schimb continui sa primesc aceeasi intrebare "de ce te-ai intors?". Mai raspund o data: pentru ca ceea ce voi urmeaza sa vedeti eu am vazut deja...

5 comentarii:

  1. Adica...in prostia mea...ti-a placut si mai vrei o data?!?! Frate, da' pervers mai esti!

    RăspundețiȘtergere
  2. mai era un cod, parca Codul bunelor maniere sau cam asa ceva... ala cand se schimba?

    RăspundețiȘtergere
  3. parerea mea: fa-te liber schimbist si-o sa te doara la bascheti.

    RăspundețiȘtergere
  4. fa-te inspector vere, ce dracu, e simplu :))

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa raspund la primul anonim: avantajul e ca venind din viitor o sa stiu sa ma feresc la timp de data asta... aici nu mai pot schimba nimic pentru ca e prea tarziu... singura nasolie e ca numerele de la loto din viitoru' la aia unde am fost eu nu se potrivesc cu astea de paicea:)

    RăspundețiȘtergere

puteti si sa injurati daca nu va suparati!