.

26 apr. 2012

Căpșunarul și recordu'

Un fruct din plastic bate toate recordurile posibile

Este clar pentru toată lumea că bursa americană își bea cafeaua în funcție de Apple. Cea mai mică oscilație a valorii sale face ca indicii Nasdaq sau S&P 500 să tremure, dar, în ultima vreme, nimic nu pare să dea emoții piețelor financiare. Cu două zile în urmă Apple a cunoscut o nouă creștere a valorii acțiunilor, cu 8,9%, ajungand la 610 dolari pe bucată și o capitalizare de piață de record universal: 569 miliarde dolari. Doar alaltăieri valoarea Apple a crescut cu 50 de miliarde, adică exact atât cât costă Hewlett-Packard cu plantele din birouri cu tot.

Cred că mușcătura aia e făcută intenționat pentru concurență! Ăia mușcă de fiecare dată din partea inimii și nimeresc întotdeauna spațiul acela gol! Evident că mușcă puternic, o singură dată, după care se lasă la mâna lor. Și voi v-ați lăsa dacă v-ați sparge toți dinții din gură, nu-i așa?! Ce n-am priceput este de ce și după ce-și pun dinți noi tot de acolo mușcă?
Dar cine este "vinovat" pentru toate acestea? Graficienii să se așeze la loc pe scaune. Nu, nu sunt vestitele calculatoare miraculoasa cauză a acestor creșteri. Bănuiesc că iPod nu prea se mai folosește în ziua de azi așa că nici posesorii vestitelor mp3-uri nu sunt atât de influenți.
Nici măcar iPad-iștii nu au stimulat bursele atât de mult cum le-ar plăcea să creadă, ba din contră, vânzările au scăzut cu 15% la acest capitol. Exact, așa cum ați ghicit din prima este iPhone cel care a dus compania pe căi nemaivăzute și nemaiuzite până acum! 57,9% di facturatul Apple este reprezentat de iPhone. Nu ne mai batem capul cu numerele, dar un singur exemplu ne face o idee despre cantitățile uriașe de care discutăm: 35,1 milioane bucăți telefoane vândute doar în trimestrul doi al acestui an. Mai vreți? Lansarea pe piețele asiatice a modelul iPhone 4S a dus la creșterea vânzărilor de CINCI ori, cei 7,9 miliarde încasați în urma acestor vânzări reprezantând o cifră... record (nu există al termen, că-l foloseam!).
Evident că acum urmează o scădere, Tim Cook anunțând deja că se așteaptă o reducere a facturatului la 34 miliarde dolari. Este normal, pragul de saturație în cazul acestor produse fiind destul de ușor de atins. Mai mult, se iau în calcul și mișcările concurenței, Nokia și mai ales Samsung anunțând deja lansarea a noi modele de smartphone. Dar asta nu înseamnă mare lucru pentru cei de la Apple care, prin intermediul aceluiași Tim Cook au anunțat deja planurile pentru sfârșitul acestui an, planuri care nu duc la rezultate negative indiferent de formulele economice pe care le-am aplica: o nouă generație de portabile, un TV cu serviciu streaming și, cireașa de pe tort, o nouă generație iPhone. Oare vom discuta și la sfârșitul anului tot despre recordurile financiare ale Apple? Eu cred că da...

3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. între noi fie vorba am vrut să scriu de rău de ei:))) încă n-am găsit decât faza cu supraîncălzirea de la noile iPad-uri, dar încă mai caut! să nu mă înțeleagă cineva greșit, și mie îmi place Apple, dar așa sunt eu al dreacu:)))

      Ștergere
  2. Nu fac astia un app de iphone sa se poata da la sapa mai usor. Asa se pot extinde si la tara la noi, o piata buna de altfel. Se vinde productia de tuica pe anu asta si se achizitioneaza un iphone.

    RăspundețiȘtergere

puteti si sa injurati daca nu va suparati!