.

8 nov. 2013

Principala problemă în ceea ce privește gazele de șist din România:

ROMÂNII!

Exact, românii sunt principala problemă în toată afacerea asta cu gazele de șist. Am participat la Conferința-dezbatere de la Universitatea "Andrei Șaguna" unde au vorbit (în sfârșit) oameni care chiar pricep ceva din treaba asta: Mircea Radulian de la Institutul de Fizică a Pământului și Seismologie, Ionuț Purica, Corneliu Dinu, Marian Zidaru, Angela și Victor Botez, Mihai Daraban de la Camera de Comerț, toți profesori, doctori, ingineri, președinți, pulii mei, adică oameni care atunci când vorbesc despre gazele de șist chiar știu despre ce este vorba (cel puțin știu mult mai multe decât mine).

Contrar așteptărilor unora (și urletelor altora) discuțiile nu au fost doar pro și cu asta basta, adică așa cum vedeți pe la televizor și cum făcea și Banciu într-un timp. Radulian a spus clar, cu exemple confirmate, că da, se pot produce cutremure în urma fracturării, dar faza e că se știe deja chestia asta! Adică atunci când vine unu' la voi și vă spune că fracturarea produce cutremure îi puteți spune în felul următor: știam, băh, mi-a zis Căpșu' care știe de la Radulian! Cel mai puternic a fost înregistrat prin Ohio, de 5 virgulă ceva, într-o zonă unde a funcționat pentru vreo 2 ani o sondă. Practic ăia nu erau siguri că e de la fracturare, dar având în vedere că prin zonă nu prea mai fuseseră seisme și că totul a început de când au venit ăia cu sonda lor s-a decis sistarea exploatării și cu asta basta.

Cu alte cuvinte e totul știut și scris pe hârtie, faza e doar să te apuci să citești ce trebuie. Au existat și accidente, au existat și poluări (totuși se practică de zeci de ani fracturarea asta pentru gaz), dar în urma amenzilor primite și a presiunilor puse pe exploatatori tehnologia s-a îmbunătățit, oamenii s-au mai deșteptat la cap, în sfârșit. În schimb noi avem o problemă mai mare decât la alții: în țara asta trăiesc români! Eh, aici e problemă, pentru că există români care și-ar scoate și mamele la produs ca să facă 100 de lei. Aici nu mai e vina nimănui, fraților. Riscăm să rămânem ultimii papagali din cauza unor primari șpăgari de căcat, din cauza unor firme conduse de rapandule umane (vezi Explorări SA) și din cauza unor politicieni mai nenorociți decât un maidanez care mușcă copii. Exact, asta e singura problemă în România, românii. Pentru că dacă fracturarea asta se face așa cum scrie la carte nu-i problemă. Se explorează, dacă e ceva se exploatează și dacă mai e ceva se oprește totul și se plătesc despăgubiri (dacă e cazul!). Conform legii terenul trebuie lăsat la fel cum a fost găsit înainte de începerea scoaterii gazului, dar repet, asta e valabil în țările în care locuiesc oameni cu creier în cap, nu oameni care-și vând copiii pentru bani.

Pentru mine lucrurile sunt clare, să scoată gazul ăla dacă se respectă condițiile care se respectă pe la alții. Dar cum la noi încă deja din faza explorării au început ăștia să intre pe terenurile oamenilor fără permisiune vă puteți imagina că o să fie cam dificil. Trebuie o mână de fier care să conducă treaba asta, iar guvernul actual e departe și de mână, ce să mai vorbim de fier. Eu unul nu am încredere că autoritățile centrale și locale existente în ziua de azi (și nici alea de ieri, aveți dreptate) au vreun interes să respecte legea. Mie mi s-a părut că nici specialiștii prezenți astăzi la "Andrei Șaguna" nu prea au încredere, dar asta e doar părerea mea, poate mi s-a părut, nu știu, dar prea au insistat pe treaba asta cu respectarea regulilor (dacă vi se pare că Guvernul Ponta e un guvern care respectă ceva atunci și mai bine, înseamnă că totul e ok!)

P.S. Celor care manifestează împotriva gazelor de șist asociind toată treaba asta cu Chevron le dau o veste proastă: cineva v-a indus în eroare! Chevron reprezintă a ț'șpea parte a celor care au drept de exploatare în România! Ia uitați-vă voi la harta asta și vedeți că aveți treabă, apucați-vă de făcut pancarte și cu alții. Pentru că dacă mai continuați doar cu Chevron în sus, Chevron în jos înseamnă nu doar că nu știți nimic din toată afacerea asta, dar se poate interpreta și că aveți ceva cu ăia de Chevron pentru că așa v-a spus vouă cineva că trebuie să aveți!!!


Un comentariu:

puteti si sa injurati daca nu va suparati!