.

21 mai 2013

Culmea taxelor

Apple - cel mai așa, dar și cel mai așa!

Situație de te doare mintea și capul în State. Senatorii americani îi acuză pe cei de la Apple de evaziune fiscală, de offshore-uri, de societăți fictive fără angajați, de mai multe chestii de genul ăsta. Conform ziariștilor americani preluați de ăia europeni cică Apple a evitat plata unor taxe însumând 74 de miliarde dolari în perioada 2009-2012. Cică Apple are 102 miliarde prin offshore-uri, a mutat camioane de bani reprezentând profit în afara Statelor Unite, în special în Irlanda! În Irlanda există o normă care spune cam așa: o societate este rezidentă doar dacă este gestionată și controlată in loco! Așa că Apple a deschis niște societăți fără angajați și controlate de manageri de la Cupertino. În acest mod firmele alea rezultă rezidente în cur pe stânga, iar în cur pe stânga știe toată lumea că nu se plătește nici un fel de taxă...

Pe partea dreaptă... Pardon, am vrut să spun pe de altă parte, Apple a plătit vreo 6 miliarde de taxe și alte prostii dor în 2012! Tim Cook se laudă că Apple dă de muncă la 600000 de americani (bine, înțelegeți și voi ce vreți prin "americani"), iar expresia evaziune fiscală nici măcar nu este cunoscută la Cupertino! Dacă ar spune-o doar Cook am zice hai sictir, că doar e normal să se declare nevinovat (s-a luat după politicienii români și ăsta), dar faza e că o spun chiar senatorii care acuză Apple! Cel mai tare e John McCain care declară cam așa: "Apple este unul dintre cei mai importanți contribuabili americani, dar este și o societate care a făcut și face evaziune fiscală!".

Acum ziceți și voi ceva, că eu nu mai știu ce să mai zic. Dacă îi bagă în rahat pentru evaziune s-au lins pe bot de taxele enorme pe care le plătesc, dacă îi lasă în pace ăia o să plătească taxe, dar poate plătesc doar un sfert din cât ar trebui să plătească cu adevărat. Nu știu, bine că suntem români și nu avem probleme de genul ăsta. La noi oricum nu plătește nimeni nimic, așa că e mai simplu. Ah, poate doar să le dau un sfat celor de la Apple, de exemplu să bage de-o insolvență, de-o chestie de genul ăsta. Să zică și ei că au mari datorii la McIntosh, sau o vrăjeală de genul ăsta. Uite, la noi a funcționat, 85% dintre insolvențe sunt la mișto (cel puțin așa se zvonește prin parcul unde joc eu dame). 

2 comentarii:

  1. Hai să fim mai şmecheri măcar odată 1
    Să punem taxă pe tva ! Sau pe...
    Nu mai scriu, vă dau idei şi Ponta e cam zgârcit şi nu plăteşte, deşi a promis ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. taxă pe TVA nu știu, dar de TVA dublu am auzit (de exemplu plătesc italienii la carburant, poate și noi, nu știu...)

      Ștergere

puteti si sa injurati daca nu va suparati!