.

1 oct. 2013

Pe vremea când scriam la ziar

Ni s-a spus să nu mai scriem cum vorbim

Toți au fost de acord mai puțin eu și asta pentru că mi-am pus problema în felul următor: băh, dar voi vă dați seama ce se întâmplă dacă începem să vorbim cum scriem?! Voi realizați că s-a terminat? Păi limba română face parte din limbile nașpa, limbi din alea care se scriu aiurea, cu liniuțe, cu litere ciudate, cu tot felul de prostii. Chiar dacă la italieni se scrie cu 12 m-uri și 17 s-uri plus accente de toate culorile, cu z în loc de ț etc, chiar dacă la englezoi e de toată jena pentru că ăia una scriu și alta vorbesc, la noi e și mai nasol, la noi e groaznic. Nu mă credeți? Știu că nu mă credeți niciodată, nu trebuie să mă convingeți de lucrul ăsta, tocmai de aia o să vă demonstrez imediat din trei surse... pardon, cu trei exemple.

Să luăm un ceva simplu, un ceva ce ar putea fi la îndemâna tuturor: Maria are mere! Spun că ar fi la îndemâna tuturor pentru că această propoziție simplă s-ar vorbi cam așa: M mare aria are mere linie verticală cu punct dedesubt. Ați prins idea, nu-i așa, ați început să realizați cât de dificil ar fi, nu? Să trecem mai departe ca să vedem cum s-ar complica lucrurile: A văzut cineva dacă Maria are mere în sacoșă? Eh, dragii tânărului, acum deja trecem la avansați, la nivelul superior: A v a cu căciuliță în sus zut cineva dac a cu căciuliță în sus M mare aria are mere i cu căciuliță în jos n saco s cu virgulă dedesubt a cu căciuliță în sus linie îmbârligată cu punct dedesubt. 

Și acum ultimul exemplu ca să vă piară data viitoare cheful să mă mai contraziceți voi pe mine: A văzut-o cineva pe Maria ducându-și merele într-o sacoșă?! Eh, necredincioșilor, acum să vă văd cum ați vorbi voi dacă s-ar vorbi cum s-ar scrie. Avem așa: A mare v a cu căciuliță în sus zut liniuță orizontală centrată între t și o o cineva pe M mare aria duc i cu căciuliță în sus din a ndu liniuță... Hai, lăsați-o-n pulii mei de treabă, hai să scriem cum vorbim că e mai simplu, dă-o-n căcat de treabă din asta că m-apucă dracii, pe bune...

P.S.: Vă rog eu frumos să nu mai discutăm subiectul ăsta niciodată!

2 comentarii:

puteti si sa injurati daca nu va suparati!