19 iul. 2011

Capsunarul si discursul

Astazi o sa va prezint programul meu electoral
Bolile si daunatorii marului - OMIZI DEFOLIATOARE - In acest grup de daunatori se inscriu: omida paroasa a dudului, nalbarul (fluturele alb) si fluturele auriu.
a) Omida paroasa a dudului: ataca pe langa mar, par, dud si alte specii cum sunt ciresul, visinul, prunul, nucul si vita de vie.
Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor, suni acoperite cu perisori albi.
Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din 2-3 frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. in ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. Cand atacul acestui daunator este foarte puternic, toata coroana pomului isi pierde frunzele. Omizile pot roade coaja fructelor.
b) Nalbarul produce, de asemenea, pierderea frunzelor pomilor fructiferi.
Larva acestui daunator ierneaza in cuiburi formale din frunze legate cu fire de matase si agatate de ramurile pomilor.
Primavara, rod mugurii si apoi frunzele pe fata inferioara a frunzelor.c)  Fluturele auriu determina acelasi deci si anume caderea frunzelor.
Ierneaza tot in cuiburi formale din i'run/c impletite cu Urc de matase, care se gasesc mai ales in varful ramurilor.
Primavara, rod mugurii si apoi frunzele. Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor sunt acoperite cu pete aurii, dand aspectul de pasla.
P.S.: Sa cititi in pulii mei ca e mai interesant decat aia cu martisorul a lu' Roberta! Si eu mai si risc pentru treaba asta ca am furat textul de pe gradinamea.ro! Pe Anastase o doare la basca de unde a ciordit textul cu martisorul...