.

4 apr. 2014

Ce port, care port?

Să fim serioși și cu portul ăsta...

Subiectul e "subțire", știu, dar merită totuși băgat în seamă pentru că constănțeni și din seria mai cunoaștem și noi câte ceva, nu suntem chiar bătuți în cap cum cred unii. Îmi aduc aminte, n-am uitat, în 5 am descărcat un vapor cu bumbac, venit din America! Exact, eu! Eram ciutan când m-au lăsat și pe mine să cântăresc câțiva baloți din ăia, dar pentru mine era ca și cum l-aș fi descărcat eu pe tot... În 18 stăteam în vagon, nu era recomandat să mă vadă prea multă lume pe acolo. Stăteam în vagon și haleam doar portocalele cu abțibild. Dacă nu aveau abțibild nu le mâncam. Oricum eram full. Din vagon mă uitam cum veneau pe rând mașinile: miliția, mașina de serviciu a directorului, mașina de serviciu a secretarului de partid... În general mașini de serviciu. Șoferul deschidea portbagajul și câțiva docheri băgau frumos cutiile cu portocale înăuntru. Pierderea pe vagon ar fi trebuit să fie de vreo 15%, dar la București ajungeau și vagoane pe jumătate goale. Pentru că toată marfa mergea la București, de atunci nu-i halesc pe bucureșteni. Marfa mergea la ei și după aia se întorcea în țară. Evident că nu se mai întorcea nimic, dar măcar noi aveam grijă să ne mai păstrăm una, alta.

În 54 (dacă-mi aduc bine aminte), la "frig", am mâncat înghețată direct din "frigiderele" alea mari. Afară erau 40 de grade și înăuntru -15. Am intrat în tricou și în șort, după 5 pași deja nu mai puteam respira. Am luat două Polar și am ieșit afară. Noroc că m-a văzut cineva care mă cunoștea și mi-a zis: "Băh, copile, arunc-o, băh, că e expirată". Avea dreptate, erau expirate de vreo 2 ani, nici în ziua de azi nu știu ce făceau cu înghețata aia acolo. Urcam pe nave cu toate că nu era voie. Eu aveam voie peste tot, eram "băiatu' lu' nea Gigi". Și da, m-am jucat și cu maimuța lui Onaca. Cretinii m-au învățat să-i dau un pachet gol de țigări, dar închis. Maimuța (care stătea la mine pe umăr) a început să desfacă pachetul, iar când a văzut că-i gol și că nu conține bomboane sau mai știu eu ce a început să urle, să-mi care gheare-n cap și să mă tragă de păr. I-am văzut pe nebuni că râdeau și am început să râd și eu. Când a văzut maimuța că râd a început să urle și să dea și mai tare. Maimuță nebună.

După aia s-a terminat. Au început să vândă tot, au început să închidă, nu mai veneau vapoare cu portocale. Practic nu mai veneau vapoare de nici un fel. Îmi aduc aminte că am intrat pe la Poarta II și era pustiu prin danele alea, nu văzusem în viața mea așa ceva. Am crescut, m-am angajat și peste câțiva ani a trebuit să merg până-n port. Era cu taxă de intrare, frate. În momentul ăla am fost sigur că s-a terminat, portul nu mai era al nostru, era al lor. Nu mă întrebați cine sunt pentru că oricum nu mă interesează. Ce știu e că plătesc să intru la mine-n port. Eu, eu care pe vremea când eram ciutan doar spuneam unde și la cine merg și se ridicau toate barierele. Așa că nu mă interesează cine ia 13%, 33%, 100%. Să-l ia cine vrea, oricum nu mai e al meu demult. Eu mai am 0% în portul ăla, fix 0%. Mă uit la lupta asta pentru Portul Constanța exact cum se uită unul de la Alba Iulia. Și de înțeles înțeleg exact cât el. Iar se aruncă gogoși cu locuri de muncă, cu investiții, cu gigacalorie mai ieftină, vrăjeli din astea pentru prostit maimuțe. Adevărul e că în afară de cei implicați direct nu prea interesează pe nimeni ce se întâmplă acolo. Ăia care ar fi avut motive să lupte pentru port nu mai sunt, acum sunt ba la pensie, ba au schimbat meseria, ba au plecat prin lume și nu s-au mai întors. 

Nu știu ce să vă spun să faceți cu Portul Constanța. Faceți borș din partea mea. Că-i dați lui Mazăre partea sau că o țineți pe toată e tot aia pentru mine. Pentru că v-am spus și v-o repet: e al vostru, ați câștigat, Portul se mai numește și Constanța doar ca să știe lumea unde e, în rest ați putea foarte bine să scoateți numele orașului de acolo. V-am spus, că ești de la Suceava sau că ești din Casa de Cultură plătești ca să intri, le plătești lor. Banii ăia dracu știe unde se duc, dar dacă tragi cu ochiul pe ce cheltuie băieții îți dai seama că am dreptate: nu mai avem nimic de câștigat de pe urma portului, căcați-vă-n el, pișați-vă și cu asta basta. Ah, dacă aveți bun simț trageți măcar apa după aia...

P.S.: Am auzit zilele astea mulți specialiști din ăștia de fața blocului spunând că trebuie să ne dea partea, să ne dea nu știu ce acțiuni, să ne dea... Mai sunt și din ăștia care nu cred că ăștia ai noștri sunt de fapt tot ai lor, ce să faci.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!